Ligare heeft twee A-projectideeën ingediend; Palliatieve netwerkzorg thuis: Integrale benadering van patiënten in de palliatieve fase en Mantelzorgbalans: eHealth ondersteuning bij het maken van keuzes. Met onderstaande trekkers en verschillende consortiumleden zijn de projectideeën tot stand gekomen.
Patiënten en zorgverleners willen dat patiënten de juiste zorg op de juiste tijd en plaats krijgen. Palliatieve zorg moet alle dimensies (fysiek, psychosociaal en spiritueel) omvatten en passen bij de wensen en behoeften van de patiënt en naasten. In de provincie Groningen functioneert het ‘Groninger Zorgmodel Integrale Ouderenzorg’ (GZIO). Hierin staat de thuiswonende kwetsbare oudere centraal en coördineert de huisarts de zorg. Het GZIO is een goed model om palliatieve zorg in te bedden, waarbij het aanknopingspunten biedt voor een betere afstemming van palliatieve zorg tussen de eerste en tweede lijn samen met patiënt en naasten. In dit project zal een vernieuwende werkwijze voor palliatieve netwerkzorg worden ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd. Oplossingen voor gesignaleerde knelpunten worden neergelegd in een change package. Dit pakket wordt uitgetest en verder verspreid en moet leiden tot een betere kwaliteit van leven en van zorg tegen lagere kosten.
Trekkers voor dit project zijn An Reyners van Ligare & EPZ, Frank Beltman van Groninger Huisartsen Coöperatie en Kees Ahaus van Faculteit Economie en Bedrijfskunde.
Wanneer een naaste ongeneeslijk ziek is, staat ook de mantelzorger voor indringende keuzes. Hoe zorg ik voor mijn naaste? Welke rol past mij? Wat kan en wil ik doen? Wat bekent dit voor mijn werk en andere verplichtingen? Zijn mijn wensen en behoeften verenigbaar met die van mijn naaste en van mijn gezin? Het is belangrijk, maar ook moeilijk voor mantelzorgers om deze vragen goed te beantwoorden. Momenteel staat in de professionele ondersteuning tijdens de palliatieve fase vooral de patiënt centraal. Ligare wil echter ook mantelzorgers ondersteunen en hen in staat stellen de regie te voeren over hun rol in het zorgproces. Hiervoor wil het consortium een eHealth applicatie ontwikkelen en implementeren. Die moet mantelzorgers helpen om na te denken over hun specifieke rol en helpen om keuzes te kunnen maken die passen bij eigen doelen en wensen. Zo’n applicatie kan overbelasting helpen voorkomen en positieve ervaringen stimuleren.
Dit project is door Mariët Hagedoorn en Marrit Tuinman van UMCG Gezondheidswetenschappen ontwikkeld samen met Ligareleden. Vilans is als landelijk implementatiepartner betrokken.
Geef een antwoord