In het kader van het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ is de digitale leerwerkplaats ontwikkeld. Organisaties die hebben deelgenomen aan het project hebben aan de hand van deze leerwerkplaats één of meerdere teams van zorgverleners geschoold op het vlak van zingeving en betekenisgeving. Per 1 juni is het project afgesloten en daarmee komt de vraag op hoe de toegankelijkheid van de leerwerkplaats in de toekomst geregeld is.
Digitale leerwerkplaats ‘Zingeving in de Palliatieve Zorg’
De leerwerkplaats is speciaal voor het project ‘Als niet alles is wat het lijkt: praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving’ ontwikkeld. De leerwerkplaats is ontworpen door Foekje Pol-Roorda en Anneke Pullen van het lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa. De leerwerkplaats is gebaseerd op de vernieuwde richtlijn ‘Zingeving en spiritualiteit in de palliatieve fase’ (2018). Aan de hand van dit programma kunnen zorgprofessionals hun kennis en (gespreks)vaardigheden op het vlak van zingeving en betekenisgeving verdiepen. Gedurende het project werd het programma gebruikt om vaardigheidstraining mee vorm te geven. Deze training werd opgezet en gegeven door een implementatieduo, bestaande uit een verpleegkundige en een geestelijk verzorger afkomstig uit de eigen organisatie. De leerwerkplaats kan ook zelfstandig worden doorlopen.
Toegankelijkheid leerwerkplaats
Gedurende het project kon de leerwerkplaats geïnstalleerd worden op de interne leeromgeving wanneer een organisatie hierover beschikte. Wanneer dit niet het geval was, werd gewerkt met een link (en wachtwoord) naar de leerwerkplaats. Voor de langere termijn dient echter een ander locatie gevonden te worden, zeker gezien de verwachting dat het aantal gebruikers zal toenemen. Ook is het belangrijk dat de leerwerkplaats regelmatig bijgewerkt wordt om deze up-to-date te houden. Momenteel wordt nagegaan wat de mogelijkheden zijn. Via de nieuwsbrief van Ligare en de website houden we u op de hoogte.
Geef een antwoord