Betekenisgeving en zingeving tijdens de palliatieve fase
Afsluitende bijeenkomst Project
Op 16 mei jl. heeft de afsluitende bijeenkomst plaatsgevonden van het 2-jarige project ‘Als niet alles is wat het lijkt: praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving’. Op deze avond werden de (eerste) eindresultaten van het project bekend gemaakt. Ook werd er breder gekeken naar andere lopende projecten op het vlak van zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg. Het was een inspirerende avond waar tevens waardevolle ontmoetingen plaatsvonden tussen zorgprofessionals, leden van het projectteam en andere betrokkenen bij het project.
Eerste resultaten
Het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ had als doel om een bijdrage te leveren aan de inbedding van de spirituele zorg in de reguliere zorgverlening. Om dit realiseren is er een digitale leerwerkplaats ontwikkeld en hebben er scholingen plaatsgevonden. Meer informatie over het project en de leerwerkplaats kunt u hier vinden. Tijdens de bijeenkomst zijn de (eerste) resultaten van de onderzoeken onder zorgverleners, patiënten en nabestaanden gepresenteerd. Ook werden de uitkomsten gepresenteerd van de evaluatie van de leerwerkplaats en gemaakte aanpassingen hierin.
In totaal hebben 25 organisaties deelgenomen aan het project. Een deel hiervan is in het najaar 2017 gestart en de tweede lichting is in het najaar van 2018 met de scholing begonnen.
Zorgverleners
Uit de eerste analyses van de effectmeting onder zorgverleners bleek dat zorgverleners zich na de scholing en gebruik van de leerwerkplaats competenter voelden in het verlenen van spirituele zorg,
met name op aspecten als professionalisering en kwaliteitsbevordering, persoonlijke ondersteuning en begeleiding en doorverwijzing van patiënten. Nadere analyses volgen nog per organisatie en voor de open vragen die de zorgverleners via vragenlijsten hebben beantwoord.
Patiënten
Aan de hand van een filmpje werden de resultaten van het onderzoek naar zingeving in de laatste levensfase van patiënten gepresenteerd. Uit dit onderzoek bleek dat generalisten meestal goed kunnen voldoen aan de behoeften van patiënten op het vlak van zingeving en betekenisgeving zolang er écht contact wordt gemaakt met de patiënt, aandacht wordt gegeven, geluisterd wordt naar wat belangrijk voor de patiënt is en waar mogelijk dit gefaciliteerd wordt. Zorgverleners kunnen een gesprek over zingeving het beste initiëren door te vragen naar verhalen over vroeger, relaties met anderen, waar mensen blij of verdrietig van worden, wat mensen leuk vinden / wat belangrijk is.
Nabestaanden
Uit de voormeting onder nabestaanden bleek dat vrijwel alle nabestaande ervaarden dat zorgverleners persoonlijke aandacht hebben en tijd nemen voor de patiënt en diens naasten. Hoewel er aandacht was voor persoonlijke wensen en hiernaar gevraagd werd, gebeurde het nog beperkt dat een zorgverlener specifiek naar zingevingsthema’s vroeg.
De leerwerkplaats
De leerwerkplaats is positief ontvangen door de gebruikers. Er werden een aantal onderwerpen gemist: deze zijn inmiddels toegevoegd. Een punt dat een aantal maal genoemd werd in de evaluatie was de grote hoeveelheid informatie in de leerwerkplaats. Dit werd soms als negatief ervaren. Tijdens de presentatie werden hier tips/oplossingen voor gegeven.
Andere projecten
Verder was er aandacht voor andere projecten op het vlak van zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg zoals de eQuiPe studie en geestelijke verzorging in de eerstelijn.
Hieronder treft u de volledige presentaties aan: